Og³oszenie

KONTAKT:
rockmetalforum.pun.pl@gmail.com
GG: 6338022

#1 2011-12-09 19:30:46

kudlacz

Rincewind

Sk±d: ze ¦wiata Dysku
Preferowany styl: zajebisty
Ulubione zespo³y : te najbardziej zajebiste
LastFM: kudlaty-a7x

Eilera

Eilera to francuski projekt Aurélie Potin Suau (aktualnie w³a¶nie jako Eilera) z Montpellier wykonuj±cy gotycki metal/rock z elementami folkowymi i niekiedy elektronicznymi. Zosta³ za³o¿ony w 2000 roku.
http://img267.imageshack.us/img267/7969/63149logo.jpg
http://img849.imageshack.us/img849/1641/63149photo.jpg

Pe³ny sk³ad projektu:

Loïc Tézénas - gitary, programowanie (ex-Chrysalis, ex-Kalisia)
Eilera - programowanie, wokal
Pasi Heikkilä - bas
Max Lilja - wiolonczela (Hevein, Tarja, ex-Apocalyptica)
Tomi Harrivaara     - podwójny bas
Antti Lehtinen - perkusja
Ian McCamy - skrzypce
Benjamin Hirschowitsch - skrzypce
Laura Airola  - skrzypce (Rauta)
Kukka Lehto - skrzypce
Tommi Saari Kivi - bas
Mikko Moilanen - podwójny bas
Tony Canton - skrzypce
Ilkka Lehtonen - skrzypce

Dyskografia:

Facettes (2003)
Fusion (2007)
Darker Chapter... and stars - PART I (2009)
Darker Chapter... and stars - PART II (2010)

Oficjalna strona zespo³u:
http://www.eilera.com/

Oficjalny MySpace zespo³u:
http://www.myspace.com/eilera

To nie ja ociekam zajêbisto¶ci±.
To zajebisto¶æ ocieka mn± aby byæ bardziej zajebist±.

#2 2011-12-10 10:07:31

margoQ

SPAM-terrorystka

Sk±d: z Szafy
Ulubione zespo³y : Wyjce Ko¶cielne
LastFM: www.lastfm.pl/user/margoQ

Re: Eilera

Nie jest mi znana twórczo¶æ tego zespo³u, przes³uchujê ich kawa³ki przez yt i...

Bez czytania postu za³o¿ycielskiego na dzieñ dobry s³ychaæ, ¿e:
1. Nie s± z mrocznego, wyspiarskiego tudzie¿ wampiro-europejskiego krêgu, obstawia³am USA, wzglêdnie kraje Pó³wyspu Iberyjskiego i widzê, ¿e niewiele siê pomyli³am.
2. Stylistycznie rocka czy te¿ metalu gotyckiego to w ich utworach akurat jak na lekarstwo, pierwsze wra¿enie by³o w kierunku folku z elementami trip hopu (imo).
3. Wokal te¿ nie bardzo "gotycki", jak dla mnie to taki mix: Sinead O'Connor/Elizabeath Fraser (z Cocteau Twins ofc, szczególnie w "Fision" miejscami kojarzy³ mi siê jej wykonaniem "Teardrop" z zespo³em Massive Attack)/Tori Amos (zw³aszcza w "Back to essentials").
4. Grupa powsta³a na pocz±tku XXI w.

Ogólne wra¿enia wypadaj± mniej wiêcej tak:
Zdecydowanie za ma³o "gotyku w gotyku", je¶li kto¶ w ten sposób okre¶la stylistykê swojego zespo³u, warto ¿eby choæ trochê by³ mroczny. Wybijaj±cy siê wokal, w moim odczuciu jest równie mroczny i gotycki jak ca³a oprawa stylistyczna grupy. Gdyby przysz³o mi ich s³uchaæ pod has³em "pocz±tkuj±ca grupa folkowa" powiedzia³abym: jak na debiut jest ok. Ale s³uchaj±c ich pod has³em "rock gotycki" jestem... rozczarowana, bo niewiele gotyku jestem w stanie siê tu doszukaæ.

Chyba, ¿e siêgnê³am do zuych kawa³ków Jak kto¶ mo¿e mi wskazaæ te mroczne, to jestem otwarta na propozycje ;p

Ostatnio edytowany przez margoQ (2011-12-10 10:17:52)

... Która to wypowied¼ mnie znudzi³a, albowiem nie by³a o mnie :foch:
                                                                                                  http://userserve-ak.last.fm/serve/126/43815557.gif

Ju¿ siê nie mogê doczekaæ a¿ ujrzê g³êbiê swego zwyrodnienia

#3 2011-12-10 10:24:14

kudlacz

Rincewind

Sk±d: ze ¦wiata Dysku
Preferowany styl: zajebisty
Ulubione zespo³y : te najbardziej zajebiste
LastFM: kudlaty-a7x

celuj w starsze p³yty. tam ju¿ bardziej gotycko jest chociaz tak jak piszesz nie ma rewelacji je¶li pod samym gotyckim aspektem patrzeæ

To nie ja ociekam zajêbisto¶ci±.
To zajebisto¶æ ocieka mn± aby byæ bardziej zajebist±.

#4 2011-12-10 10:36:00

margoQ

SPAM-terrorystka

Sk±d: z Szafy
Ulubione zespo³y : Wyjce Ko¶cielne
LastFM: www.lastfm.pl/user/margoQ

kudlacz napisa³:

celuj w starsze p³yty.

W³a¶nie to robiê, jak siê zapoznam podzielê siê wnioskami i przemy¶leniami.

Tu pytanie: jakimi kryteriami mamy siê kierowaæ w koñcu przy szufladkowaniu zespo³u? ;/

tam ju¿ bardziej gotycko jest chociaz tak jak piszesz nie ma rewelacji je¶li pod samym gotyckim aspektem patrzeæ

Dopatrujê siê stylistyki zgodnie z dzia³em: gothic/doom metal/gothic rock - a tu w³a¶ciwie ¿adnego z powy¿szych. Póki co przynajmniej.

P.S "Ambiguity" - znowu tak pod Sinead z elementami Dioramy, jak by siê baaaardzo dopatrywa³, ale jak na gotyk to nadal nie to...
"Uncomprehension" - takie bardziej rockowe "Mezzanine" z Fraser...
"Break" - znowu skojarzenia z Massive Attack i Bjork
"Inside my cave" - zaczyna siê ambientowo/trip hopowo. Wchodz± instrumenty smyczkowe... no jak dla mnie bardziej to folk. Linia melodyczna te¿ nie mroczno-gotycka. No, ok, na upartego w koñcówce co¶ tam...
"Keep our heaven" - no, chyba najbardziej, jak do tej pory, ale te smyczkowe wstawki takie mocno folkowe.

Im wiêcej s³ucham, tym bardziej jestem sceptyczna, czy to w³a¶ciwy dzia³. Ja tu ani gotyku, ani doomu za bardzo nie widzê. ;/

Ostatnio edytowany przez margoQ (2011-12-11 09:57:12)

... Która to wypowied¼ mnie znudzi³a, albowiem nie by³a o mnie :foch:
                                                                                                  http://userserve-ak.last.fm/serve/126/43815557.gif

Ju¿ siê nie mogê doczekaæ a¿ ujrzê g³êbiê swego zwyrodnienia

#6 2025-07-02 22:21:45

xorius

User

Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚
Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚
tuchkasÑ Ð°Ð¹Ñ‚Ñ Ð°Ð¹Ñ‚

Stopka forum

RSS